EkoPióro - badania nad włókninami z piór drobiowych

Fot. PAP/Wojciech Pacewicz 27.03.2012
Fot. PAP/Wojciech Pacewicz 27.03.2012

Pióra z ubojni drobiu będzie można wykorzystać do wytwarzania włóknin do okrywania zasiewów na stokach narciarskich i nasypach kolejowych. Naukowcy z Polski pracują nad zagospodarowaniem piór - odpadów, gdyż nie wolno ich już przetwarzać na mączkę drobiową i karmić nimi zwierząt.

Nad projektem Ekopióro ("Opracowanie innowacyjnych włóknin ochronnych z dodatkiem piór") pracują badacze z Łukasiewicza - Instytutu Biopolimerów i Włókien Chemicznych w Łodzi, Uniwerytetu Rolniczego w Krakowie we współpracy z partnerami przemysłowymi: CEDROB i POLTOPS. Naukowcy otrzymali wyróżnienie Indian Innovators Association oraz Złoty Medal od Narodowej Rad Badań w Tajlandii.

Jak tłumaczą koordynatorzy projektu, pióra drobiowe pozostające po uboju stanowią od 4 do 7 proc wagi żywca. Ich dalszym przerobem zajmują się Zakłady Utylizacji, które przerabiają je na mączkę drobiową. Do 2004 r. mączkę dodawano do pasz przemysłowych. Jednak Parlament Europejski zakazał jej stosowania w żywieniu zwierząt hodowlanych. Obecnie mączkę wolno stosować jedynie jako nawóz organiczny lub dodatek do spalania w kotłowniach przemysłowych.

Problem w tym, że wyprodukowanie mączki jest dwa razy droższe, niż cena tych produktów. Dlatego naukowcy szukają nowych metod zagospodarowania odpadów z ubojni drobiu - ekonomicznych i użytecznych społecznie.

W projekcie EkoPióro opracowano dwie grupy ekologicznych włóknin z dodatkiem włókien keratynowych z piór. Włókno typu A posłuży do okrywania pryzm śniegu. Natomiast włókno typu B – do okrywania zasiewów mieszanki trawiasto – bobowatej. Takie zasiewy wymagają szczególnej ochrony na terenach trudnych, takich jak stoki narciarskie czy nasypy kolejowe.

Innowacyjne włókniny ochronne testowane są w laboratoriach oraz w warunkach polowych (naturalnych) na polu doświadczalnym na Jaworzynie Krynickiej w Leśnym Zakładzie Doświadczalnym w Krynicy-Zdroju.

Projekt będzie realizowany do 2021 r. Jego budżet wynosi ponad 8 mln zł, z czego dofinansowanie z UE to ponad 5,5 mln zł.

PAP - Nauka w Polsce, Karolina Duszczyk

kol/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera