Karmienie piersią zapobiega bólom po cesarskim cięciu

Karmienie piersią przez co najmniej dwa miesiące po narodzinach dziecka ma związek z trzykrotnie mniejszym prawdopodobieństwem występowania przewlekłego bólu po cesarskim cięciu - poinformowali hiszpańscy naukowcy podczas tegorocznego Kongresu Europejskiego Towarzystwa Anestezjologów "Euroanaesthesia", który odbywał się w dn. 3-5 czerwca br. w Genewie.

Cesarskie cięcia dotyczą około jednej czwartej wszystkich urodzeń w Wielkiej Brytanii, USA i Kanadzie. W przypadku co piątej kobiety po zabiegu występuje przewlekły ból, utrzymujący się przez ponad trzy miesiące.

Naukowcy z Hospital Universitario Nuestra Señora de Valme w Sewilli objęli badaniami 185 kobiet, które w latach 2015 - 2016 miały wykonane cesarskie cięcie. Wywiady z matkami dotyczące karmienia piersią oraz dolegliwości bólowych przeprowadzano w ciągu pierwszych 24 i 72 godzin po porodzie, a następnie po upływie czterech miesięcy.

Pod uwagę wzięto ponadto technikę wykonania cesarskiego cięcia, występowanie bólu podczas pierwszych 24 i 72 godzin po porodzie, wiek, wykształcenie i zawód kobiet, a także poziom lęku w okresie karmienia piersią.

87 proc. matek karmiło swoje dzieci piersią, przy czym 58 proc. przez okres dłuższy niż dwa miesiące. Przewlekły ból w okolicach cięcia odczuwało 23 proc. kobiet, które karmiły piersią przez mniej niż dwa miesiące oraz jedynie 8 proc. kobiet, które karmiły piersią dłużej niż dwa miesiące.

Dodatkowo zaobserwowano, że przewlekły ból występował rzadziej u kobiet z wykształceniem wyższym, a 54 proc. kobiet karmiących piersią odczuwało lęk.

Wyniki naszych badań powinny stanowić dodatkową zachętę dla kobiet do karmienia piersią. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by karmienie piersią trwało do szóstego miesiąca życia dziecka - komentują autorzy badania. (PAP)

koc/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera