Warto karmić jedwabniki grafenem

Karmione liśćmi morwy z dodatkiem węglowych nanorurek bądź grafenu gąsienice jedwabników wytwarzają znacznie mocniejszy jedwab - informuje pismo „Nano Letters”.

Zespół naukowców z chińskiego uniwersytetu Tsinghua wykazał, że dodając węglowe nanorurki lub grafen do pokarmu spożywanego przez gąsienice jedwabnika można uzyskać jedwab mocniejszy od zwykłego.

Jedwab, z którego budują swoje kokony gąsienice, jest wysoko ceniony zarówno ze względu na gładkość, jak i wytrzymałość. Jedwabna nić powstaje z białek, wydzielanych przez gruczoły ślinowe. W ostatnich latach naukowcom udawało się uzyskać jedwab o poprawionych lub egzotycznych właściwościach dodając od niego barwniki, nanocząsteczki, przewodzące tworzywa sztuczne, a nawet antybiotyki. W niektórych przypadkach modyfikowano wytworzony już jedwab, w innych odpowiednie domieszki były dodawane do pożywienia jedwabników.

Chińscy naukowcy rozpylali na liście morwy wodny roztwór, zawierający 0,2 proc. węglowych nanorurek lub grafenu. Tak potraktowane liście podawali następnie gąsienicom. Wytworzony przez nie „zbrojony” jedwab okazał się o 50 proc. wytrzymalszy od zwykłego. Jak wykazały dalsze badania, jedwab taki miał bardziej uporządkowaną strukturę krystaliczną.

Podgrzany do temperatury 1050 stopni Celsjusza bez dostępu powietrza, jedwab uległ karbonizacji – został z niego tylko przewodzący prąd elektryczny czysty węgiel.

Zdaniem ekspertów odpowiednio karmiąc jedwabniki można by uzyskać lepsze tkaniny, mocniejsze implanty medyczne, a być może nawet ubrania z obwodami elektronicznymi – zanim to jednak nastąpi, niezbędne są dalsze badania. Naukowcy nie poznali jeszcze sposobu, w jaki jedwabniki wbudowują nanorurki bądź grafen w jedwab, nie precyzują również, ile nanowęgla zawierało zmodyfikowane włókno. (PAP)

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera