Substancje będące naturalnymi składnikami ziół, takich jak rozmaryn i szałwia, obniżają stan zapalny i zmniejszają ból – potwierdzają naukowcy na łamach „British Journal of Pharmacology”.
Diterpenoidy, a dokładnie karnozol i kwas karnozolowy, hamują aktywność dwóch enzymów ogrywających istotną rolę w powstawaniu stanu zapalnego, bólu i gorączki - odkryli naukowcy z Uniwersytetu Salerno (Włochy) oraz Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie (Niemcy) podczas badania na myszach i ludzkich komórkach. Związki te można znaleźć w popularnych przyprawach ziołowych, gdyż wchodzą one w skład szałwii i rozmarynu.
"Wykazaliśmy, że karnozol i kwas karnozolowy - bioaktywne składniki ziół wykorzystywanych w kuchni i tradycyjnej medycynie - oddziałują na dwa podstawowe enzymy zapalne (5-LO i mPGES-1)" – komentuje dr Giuseppe Bifulco, współautor badania (DOI: 10.1111/bph.13545).
Zdaniem badaczy diterpenoidy mogą w przyszłości zastąpić obecnie stosowane leki i pomóc w terapii chorób zapalnych i nowotworów. (PAP)
ooo/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.