Nauka dla Społeczeństwa

05.05.2024
PL EN
11.06.2016 aktualizacja 11.06.2016

Kwiaty słabiej pachną w wysokich temperaturach

Wzrost temperatur związany z globalnym ociepleniem prowadzi do wydzielania przez kwiaty mniejszej ilości związków aromatycznych – przekonują naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie (Izrael).

Wysokie temperatury powietrza negatywnie wpływają na procesy wzrostu u roślin. Teraz okazuje się, że niekorzystnie oddziałują też na ich zdolność do wytwarzania substancji zapachowych, które są niezbędne do wabienia owadów zapylających.

"Wzrost temperatur związany ze zmieniającym się klimatem zaburza mutualizm występujący pomiędzy roślinami i zapylaczami, którego podstawą jest kolor i zapach kwiatów" – podkreśla główny autor badania Alon Cna’ani.

"Wykazaliśmy, że wzrost temperatury powietrza prowadzi do zmniejszenia produkcji fenylopropanoidowych związków zapachowych u dwóch odmian petunii (P729 i Blue Spark) hodowanych w temperaturach 22/16 lub 28/22 (dzień/noc)" – opowiada badacz.

Przypuszcza się, że ograniczenie wydzielania zapachu u kwiatów jest związane z ekspresją i aktywnością białek biorących udział w biosyntezie związków zapachowych.

Na szczęście Alon Cna’ani wykazał, iż modyfikacja ekspresji genu rzodkiewnika pospolitego (Arabidopsis thaliana) – PAP1 – wspomaga produkcję kwiatowej woni bez względu na panujące w otoczeniu temperatury. Wyniki tego badania opublikowano w czasopiśmie „Plant, Cell & Environment” (DOI: 10.1111/pce.12486).

Naukowiec zaobserwował również, że za regulację procesu produkcji i wydzielania zapachu u kwiatów odpowiada gen PH4. Zahamowanie ekspresji tego genu sprawia, że kwiaty przestają pachnieć, choć nadal produkują związki aromatyczne. O tym odkryciu informuje z kolei czasopismo „New Phytologist” (DOI: 10.1111/nph.13534). (PAP)

ooo/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024