W Warszawie nagrodzono "Staszicami" innowacyjne firmy i instytucje

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Firmom i instytucjom, które z sukcesem wdrożyły nowatorskie rozwiązania przyznano we wtorek w Warszawie „Laury Innowacyjności” im. Stanisława Staszica. Była to druga edycja konkursu Federacji Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych Naczelnej Organizacji Technicznej.

Nagrodzone zostały wdrożone w minionym roku projekty, które wyróżniły się nie tylko innowacyjnością w zakresie technologicznych i materiałowych rozwiązań, ale także efektywnością gospodarczą. Organizatorzy przytaczają słowa patrona nagrody, Stanisława Staszica - „wynalazki dopotąd są czczym tylko rozumu wywodem albo próżniactwa zabawą, dopokąd nie są zastosowane do użytku narodów”.

Nagrody przyznano w 11 kategoriach.

W kategorii budownictwo, konstrukcje, bezpieczeństwo i pożarnictwo Złoty Laur Innowacyjności trafił do Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu w Warszawie za projekt „Światowe Centrum Słuchu Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu”.

W kategorii transport i komunikacja główną nagrodę przyznano spółkom KGHM Polska Miedź oraz INOVA Centrum Innowacji Technicznych za projekt „Automatyczna podnoszona tama wentylacyjna typu OKO ze sterowaniem ZET-S OKO”.

KGHM Polska Miedź zostało też nagrodzone w kategorii górnictwo i hutnictwo za „System FloVis – wizyjny system optymalizacji sterowania procesami flotacji w zakładach wzbogacania rud miedzi”, który przygotowano we współpracy ze spółką AMEplus.

W zakresie mechaniki, maszyn i urządzeń, jury za najlepszy projekt uznało „Uniwersalne urządzenie do technologii kształtowania właściwości stopów metali w niskotemperaturowej plazmie” opracowane w Instytucie Mechaniki Precyzyjnej w Warszawie.

Instytut Metalurgii Żelaza im. St. Staszica w Gliwicach okazał się najlepszy w kategorii inżynierii materiałowej dzięki projektowi „Stal S550W II generacji o podwyższonych parametrach mechanicznych, funkcjonalnych i odporności korozyjnej do produkcji kształtowników na odrzwia obudów chodnikowych w kopalniach węgla”.

Jeśli chodzi o przemysł spożywczy, rolnictwo, ogrodnictwo i leśnictwo, bezkonkurencyjna okazała się „Instalacja do ekologicznej mineralizacji odpadów z produkcji spożywczej oraz innych odpadów organicznych, innych niż niebezpieczne w ilości 2,5 T/dobę (zlokalizowana w MOKATE S.A.)\" firmy PYRO-KAT Ochrona Środowiska i Automatyka Zygmunt Wysocki.

Jeśli chodzi o przemysł farmaceutyczny i chemię, w konkursie główną nagrodę przyznano spółce BRASTER za „Tester BRASTER – termograficzny tester do wczesnego wykrywania termodynamicznych markerów patologii piersi w tym raka piersi u kobiet”.

W kategorii ekologia, geodezja i gospodarka wodna Złoty Laur Innowacyjności trafił do Instytutu Nafty i Gazu w Krakowie za projekt „Termicznie stabilny modyfikator procesu spalania do lekkich olejów opałowych”.

Złoty \"Staszic\" trafił też do spółki Twelve Electric za „System do ciągłego monitorowania on-line rozległych systemów zasilania elektroenergetycznego”. Projekt nagrodzono w kategorii informatyka, telekomunikacja, elektronika, automatyka i nanotechnologie.

Jeśli chodzi o energetykę i elektrotechnikę, jury uznało za najlepszą spółkę ALSTOM Power i jej projekt „Innowacyjne rozwiązania dla Elektrowni w Polsce”.

Za to „Wodny Plac Zabaw” firmy MAZUR Piotr Mazur zdobył Złoty Laur Innowacyjności w kategorii obiekty i sprzęt sportowy.

W 12. kategorii - włókiennictwo, papiernictwo i opakowania - jury nagrody nie przyznało.

Wtorkową galę wręczenia nagród w Warszawskim Domu Technika NOT, poprzedziła konferencja „Od pomysłu przez patent do wdrożenia – innowacja to postęp w życiu”.

PAP - Nauka w Polsce

lt/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera