Sojuz z trzyosobową załogą odcumował od ISS i wraca na Ziemię

PAP/EPA © 2012 / SERGEI REMEZOV/POOL
PAP/EPA © 2012 / SERGEI REMEZOV/POOL

Statek kosmiczny Sojuz z dwoma Rosjanami i Amerykaninem pomyślnie odcumował w piątek od Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) i rozpoczął powrót na Ziemię.

Telewizja amerykańskiej agencji kosmicznej NASA pokazała Antona Szkaplerowa, Anatolija Iwaniszyna i Daniela Burbanka żegnających się z astronautami pozostającymi na ISS i zajmujących miejsca w ciasnej kapsule.

Powracający astronauci przebywali na ISS od listopada 2011 roku. Sojuz TMA-22 ma w piątek wylądować na stepie w Kazachstanie. Dla Szkaplerowa i Iwaniszyna był to pierwszy lot na ISS, natomiast Burbank to weteran, który uczestniczył już w dwóch 12-dniowych misjach amerykańskich wahadłowców kosmicznych.

PAP - Nauka w Polsce

az/ ap/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Kandydatka na planetę w dysku wokół gwiazdy HD 135344B. Po lewej obraz z instrumentu ERIS na teleskopie VLT, a po prawej połączenie wcześniejszych obserwacji instrumentem SPHERE na VLT oraz siecią radioteleskopów ALMA. Źródło: ESO/F. Maio et al./T. Stolker et al./ ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/N. van der Marel et al.

    Wykryto obiekty w ramionach spiralnych dysków wokół dwóch młodych gwiazd

  • Zdjęcie gwiazdy towarzyszącej Betelgezie, wykonane przez teleskop Gemini North. Źródło: AURA.

    Gwiazda Betelgeza ma towarzyszkę - potwierdzają to najnowsze zdjęcia

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera