Z powodu ocieplenia coraz wcześniejszy plon dają winnice z wielu najważniejszych w Australii regionów upraw winorośli. Jest to bezpośredni skutek wzrostu temperatur i wysuszenia gleb - czytamy na stronie australijskiej organizacji badawczej CSIRO.
Badali winnice, w których uprawia się różne odmiany, leżące w pięciu głównych "winnych" rejonach australijskich stanów: Victoria, Australii Południowej i Zachodniej. Swoje wnioski opisali w "Nature Climate Change". Ich zdaniem wcześniejsze dojrzewanie jest skutkiem ocieplenia, które pobudza produkcję cukru. Ważne jest też wysuszanie gleb, które aktywuje w korzeniach roślin hormon stresu i również sprzyja dojrzewaniu.
Naukowcy dodają, że wcześniejszemu dojrzewaniu sprzyjają również praktyki rolników. Niektórzy z nich starają się kontrolować plon i przycinają zawiązki winogron tak, by krzewy produkowały mniej owoców, ale za to lepszej jakości. To również powoduje wcześniejsze dojrzewanie.
W swoich analizach naukowcy korzystali z danych nt. wielkości plonów poszczególnych producentów i stężenia cukru (informacje na ten temat można znaleźć w archiwach właścicieli winnic), dotyczące lat od 1985 do 2009. Ustalili terminy dojrzewania winogron i ich zmiany z biegiem lat. Modelowali wilgotność gleby, skorzystali też z danych nt. temperatury, pochodzących z australijskiego Biura Meteorologii.
Jak stwierdzili, wcześniejsze dojrzewanie to zjawisko powszechne we wszystkich winnicach z wyjątkiem Margaret River w Australii Zachodniej - rejonu, który lokalnie nie poddaje się ociepleniu.
Jeden z autorów analiz prof. Snow Barlow z University of Melbourne zauważa, że na ociepleniu najwięcej tracą farmerzy z półwyspu Mornington. W skali dekady niektóre odmiany winorośli dojrzewają tam średnio aż 15 dni wcześniej, niż kiedyś. To rejon dość wilgotny, dlatego uprawom nie zagraża susza, ale i tak widać, że w ostatnich 15 latach zrobiło się tam bardziej sucho - zauważa Barlow.
I choć właściciele winnic nie mają większego wpływu na zmiany klimatu, to naukowcy sugerują, że w nowej sytuacji pomóc mogą zmiany praktyk nawadniania, sposobów dbania o gleby i techniki zbiorów.
Naukowcy dodają, że ich badanie pokazuje pewne ogólne mechanizmy, które działają na półkuli południowej i obrazują wpływ zmian klimatu na ekosystemy.
PAP - Nauka w Polsce
zan/ krf/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.