Winogrona w Australii dojrzewają coraz wcześniej

Z powodu ocieplenia coraz wcześniejszy plon dają winnice z wielu najważniejszych w Australii regionów upraw winorośli. Jest to bezpośredni skutek wzrostu temperatur i wysuszenia gleb - czytamy na stronie australijskiej organizacji badawczej CSIRO.

W Australii Południowej w ostatnim ćwierćwieczu szybciej dojrzewają winogrona. Co dekadę sezon wegetacyjny i czas potrzebny do rozpoczęcia plonów skraca się tam średnio o osiem dni. Aby zrozumieć, skąd taka zmiana, dr Leanne Webb z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) i jej współpracownicy analizowali dane, gromadzone od dziesięcioleci w regionach uprawy winorośli w całej Australii Południowej.

Badali winnice, w których uprawia się różne odmiany, leżące w pięciu głównych "winnych" rejonach australijskich stanów: Victoria, Australii Południowej i Zachodniej. Swoje wnioski opisali w "Nature Climate Change". Ich zdaniem wcześniejsze dojrzewanie jest skutkiem ocieplenia, które pobudza produkcję cukru. Ważne jest też wysuszanie gleb, które aktywuje w korzeniach roślin hormon stresu i również sprzyja dojrzewaniu.

Naukowcy dodają, że wcześniejszemu dojrzewaniu sprzyjają również praktyki rolników. Niektórzy z nich starają się kontrolować plon i przycinają zawiązki winogron tak, by krzewy produkowały mniej owoców, ale za to lepszej jakości. To również powoduje wcześniejsze dojrzewanie.

W swoich analizach naukowcy korzystali z danych nt. wielkości plonów poszczególnych producentów i stężenia cukru (informacje na ten temat można znaleźć w archiwach właścicieli winnic), dotyczące lat od 1985 do 2009. Ustalili terminy dojrzewania winogron i ich zmiany z biegiem lat. Modelowali wilgotność gleby, skorzystali też z danych nt. temperatury, pochodzących z australijskiego Biura Meteorologii.

Jak stwierdzili, wcześniejsze dojrzewanie to zjawisko powszechne we wszystkich winnicach z wyjątkiem Margaret River w Australii Zachodniej - rejonu, który lokalnie nie poddaje się ociepleniu.

Jeden z autorów analiz prof. Snow Barlow z University of Melbourne zauważa, że na ociepleniu najwięcej tracą farmerzy z półwyspu Mornington. W skali dekady niektóre odmiany winorośli dojrzewają tam średnio aż 15 dni wcześniej, niż kiedyś. To rejon dość wilgotny, dlatego uprawom nie zagraża susza, ale i tak widać, że w ostatnich 15 latach zrobiło się tam bardziej sucho - zauważa Barlow.

I choć właściciele winnic nie mają większego wpływu na zmiany klimatu, to naukowcy sugerują, że w nowej sytuacji pomóc mogą zmiany praktyk nawadniania, sposobów dbania o gleby i techniki zbiorów.

Naukowcy dodają, że ich badanie pokazuje pewne ogólne mechanizmy, które działają na półkuli południowej i obrazują wpływ zmian klimatu na ekosystemy.

PAP - Nauka w Polsce

zan/ krf/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Prywatny japoński lądownik Resilience wszedł na orbitę wokół Księżyca

  • EPA/VICKIE FLORES 28.10.2021

    W. Brytania/ Biolog i popularyzator nauki David Attenborough kończy 99 lat

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera