Pośpiech i niedosypianie nie sprzyjają szczupłej sylwetce - przekonują naukowcy, których badania opublikował "American Journal of Clinical Nutrition".
Badacze zwracają uwagę, że śpimy coraz mniej, a ważymy coraz więcej. Choć wiele badań wskazywało na związek krótkiego snu z wyższym wskaźnikiem masy ciała (BMI), nie sprawdzono dotychczas, czy i w jaki sposób zmienią się nawyki żywieniowe osób o normalnej wadze, gdy zaczną spać krócej.
Naukowcy przeprowadzili więc badania, w których wzięło udział 12 młodych i zdrowych mężczyzn. Przez pierwsze dwa dni obserwacji mieli oni zachowywać się jak zwykle i odnotowywać jedynie czas snu, zjedzone posiłki i aktywność fizyczną w ciągu dnia. Trzeciego dnia badani kładli się spać o północy, a wstawali o 8 rano. Następnego dnia z kolei pozwolono im spać jedynie 4 godziny - poszli spać o 2 w nocy, a wstali o 6 rano.
Okazało się, że po przespaniu czterech godzin badani konsumowali średnio o 560 kalorii (22 proc.) więcej niż wówczas, gdy spali osiem godzin. Zwiększony apetyt dawał o sobie znać najczęściej podczas śniadania i kolacji.
Powinniśmy pamiętać, że sen nie jest stratą czasu - nie tylko regeneruje organizm, ale wpływa też m.in. na pamięć - podkreślają badacze. KOC
PAP - Nauka w Polsce
yy/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.