Szczurom nieobca jest empatia

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Szczury, podobnie jak ludzie, są zdolne do współodczuwania negatywnych emocji z innymi przedstawicielami swojego gatunku. Źródło ich empatii mieści się w korze zakrętu obręczy – czytamy na łamach czasopisma „Current Biology”.

Naukowcy z Netherlands Institute for Neuroscience (Holandia) wykazali, że szczury reagują na widok cudzego bólu tak, jakby same go odczuwały. U zwierząt w rejonie kory zakrętu obręczy uaktywniają się wtedy neurony lustrzane, które odpowiadają za tę reakcję. Analogicznie przebiega ona u ludzi.

Badacze analizowali zachowanie szczurów, które doświadczały delikatnych bodźców bólowych, bądź obserwowały inne gryzonie w tym stanie. Monitorowali też aktywność ich mózgów.

Okazało się, że na widok swoich cierpiących pobratymców zwierzęta truchlały ze strachu, co było naturalną reakcją w sytuacji zagrożenia. W ich mózgach w rejonie zakrętu obręczy uaktywniały się neurony lustrzane, które ulegały pobudzeniu również u szczurów bezpośrednio doświadczających bodźców bólowych. Dezaktywacja tych neuronów powodowała, że gryzonie przestawały przejawiać empatyczne zachowania.

W poprzednich badaniach wykazano, że ten sam mechanizm neuronalny może stanowić podłoże empatii u ludzi. W obliczu własnego bólu lub w obecności innej osoby odczuwającej ból u przedstawicieli naszego gatunku także uaktywniają się wspomniane wcześniej neurony.

„To niesamowite, że odbywa się to w tym samym rejonie mózgu u szczurów i u ludzi. Pokazuje nam to, że empatia, jako zdolność do odczuwania cudzych emocji, jest głęboko zakorzeniona w naszej ewolucji” – komentuje prof. Christian Keysers, koordynator badania.

Więcej o wynikach można przeczytać na stronie internetowej. (PAP)

ooo/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera