FAO: jedna trzecia gatunków drzew na świecie jest zagrożona

Płetwal błękitny. Fot. Adobe Stock
Płetwal błękitny. Fot. Adobe Stock

Jedna trzecia gatunków drzew na świecie jest zagrożona – ostrzegła Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w opublikowanym w środę raporcie.

Jest to pierwszy raport od chwili uruchomienia w 2013 r. zainicjowanego przez FAO światowego planu działań na rzecz utrzymania i zrównoważonego wykorzystania zasobów genowych lasu.

Organizacja zebrała dane z 77 państw, reprezentujących 77 proc. lasów na świecie. Okazało się, że zagrożonych jest 30 proc. spośród 58 tys. gatunków drzew na świecie, przede wszystkim gatunki rzadkie oraz rosnące w strefach tropikalnych i subtropikalnych.

Wielu drzewom zagrażają zwłaszcza wylesienie, ocieplenie klimatyczne, pożary, choroby oraz gatunki inwazyjne. Ich przetrwanie ma jednak kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa żywieniowego oraz dla ekosystemów – podkreśla FAO.

We wstępie do raportu dyrektor generalny FAO Qu Dongyu zaznaczył, że inwestowanie w zasoby genowe lasu i zarządzanie nimi w zrównoważony sposób „pozwoli zaadaptować światowe lasy do zmian klimatycznych, zwiększając jednocześnie produkcyjność i rozwijając nowe produkty”.

Według organizacji większość krajów bagatelizuje jednak ten temat i tylko 64 proc. państw posiada krajowe banki zasobów genowych lasów na swoim terenie.

Również opublikowany w poniedziałek raport FAO o zasobach genetycznych roślin wykorzystywanych w żywieniu i rolnictwie – oparty o dane ze 128 krajów - akcentuje utratę różnorodności.

Tylko dziewięć na 6 tys. gatunków roślin uprawianych w rolnictwie (trzcina cukrowa, kukurydza, ryż, pszenica, ziemniaki, soja, palma olejowa, burak cukrowy i maniok) odpowiada w ostatnich latach za 60 proc. światowej produkcji rolnej.

Jak podkreśla FAO, zasoby roślinne są wykorzystywane nie tylko do żywienia ludzi i zwierząt, lecz także produkcji leków, odzieży czy paliw. (PAP)

mw/ mal/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Badacze opracowali metodę tworzenia foie gras bez przymusowego karmienia

  • Fot. Adobe Stock

    Codzienny ruch chroni przed rakiem

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera