![Fot. Adobe Stock](/sites/default/files/styles/strona_glowna_slider_750x420/public/202502/50795347_49148065.jpg.webp?itok=H8bWImgk)
W Kanadzie liczba zgonów związanych z alkoholem wzrosła w czasie pandemii o 18 proc., podobnie jak liczba hospitalizacji z tego powodu - poinformowało czasopismo „CMAJ”.
Na początku pandemii (przełom lat 2020 i 2021) sprzedaż detaliczna alkoholu w Kanadzie wzrosła o 2 proc. w stosunku do roku 2019. Było to najwyższy przyrost od dekady. Jednocześnie jedna na cztery osoby (26 proc.) przyznała, że piła w tym czasie więcej, a 18 proc. zgłosiło, że piło zdecydowanie za dużo, czyli co najmniej pięć drinków dla mężczyzn lub co najmniej cztery dla kobiet na raz.
Aby zrozumieć wpływ zmieniających się wzorców używania alkoholu w czasie pandemii, naukowcy z kanadyjskiej Agencji Zdrowia Publicznego w Ottawie przyjrzeli się zgonom i hospitalizacjom, do których doszło w latach 2016–2022, porównując okres przed pandemią i w jej trakcie. Stwierdzili, że liczba śmierci spowodowanych spożyciem alkoholu wzrosła w tym okresie o ok. 18 proc., przy czym najbardziej znacząco w latach 2020 i 2021. Wzrosła także liczba związanych z alkoholem hospitalizacji.
„To 1596 dodatkowych zgonów i 7142 dodatkowych hospitalizacji w pełni przypisywanych alkoholowi. Te wartości świadczą o znacznych szkodach wynikających ze zwiększonego spożycia alkoholu, do jakiego może dojść w danych okolicznościach i przy jego nieograniczonej dostępności. Uważamy, że to wymaga pilnych interwencji w zakresie zdrowia publicznego” - zaznaczył dr Yipu Shi, główny autor omawianego badania.
On i jego zespół zauważyli, że wspomniane wzrosty nie były równomierne w całym społeczeństwie. Najwyższy wzrost liczby zgonów i hospitalizacji z powodu alkoholu (nawet 6-7-krotny) odnotowano w mniejszych miejscowościach, w grupie wiekowej 25–44 lata (dla zgonów) i 15-44 lata (dla hospitalizacji) oraz wśród kobiet.
Jak wyjaśnili autorzy, zarówno związane z alkoholem śmierci, jak i hospitalizacje były najczęściej spowodowane alkoholową chorobą wątroby (ALD) lub zaburzeniami związanymi z używaniem alkoholu (AUD).
Otrzymane wyniki są zgodne z tym, co wykazały podobne badania w innych krajach. Np. w Stanach Zjednoczonych w czasie pandemii odnotowano 29-procentowy wzrost liczby zgonów związanych z alkoholem, a w Europie 18-procentowy.
Zdaniem badaczy zwiększone spożycie alkoholu w trudnych czasach okresach jest spowodowane przede wszystkim stresem, nudą, pogarszającym się zdrowiem psychicznym i innymi czynnikami, w tym łatwiejszym dostępem do alkoholu.
Katarzyna Czechowicz (PAP)
kap/ bar/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.