MI: polscy naukowcy znaleźli sposób na złotą algę; naturalny preparat hamuje zakwity wody

Zamknięte kąpielisko miejskie w Rzeszowie - z powodu wykwitu sinic (mr) PAP/Darek Delmanowicz
Zamknięte kąpielisko miejskie w Rzeszowie - z powodu wykwitu sinic (mr) PAP/Darek Delmanowicz

Zespół specjalistów opracował metodę eliminującą rozwój złotej algi; preparat wynaleziony przez polskich naukowców SinStop jest naturalny, a badania wykazują wysoką skuteczność w hamowaniu zakwitów wody - poinformowało Ministerstwo Infrastruktury.

Jak przekazał resort infrastruktury, interdyscyplinarny zespół specjalistów z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej - Państwowego Instytutu Badawczego i firmy Ecco-Logic we współpracy z PGGW Wody Polskie opracował nową metodę eliminującą rozwój złotej algi. W badaniach preparat SinStop wykazuje wysoką skuteczność w hamowaniu zakwitu wody.

W komunikacie wskazano, że prowadzony eksperyment naukowy na wydzielonym fragmencie Kanału Gliwickiego zakończył się sukcesem, a środek wynaleziony przez polskich naukowców spełnił swoją rolę. Dodano, że nie zaobserwowano negatywnego wpływu preparatu na zwierzęta w wodzie, a efekt ochronił populacje ryb rozpoczynając naturalne procesy samooczyszczania wody.

Cytowany w informacji ministerstwa dyrektor IMGW-PIB prof. Robert Czerniawski stwierdził, że "testowana metoda jest bezpiecznym i skutecznym sposobem ograniczenia śnięcia ryb". (PAP)

jls/ mmu/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Orlen i Politechnika Śląska zawarły ramową umowę ws. konsorcjum w dziedzinie katalizy

  • Fot. Adobe Stock

    Szczecin/ Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego zrobili chipsy z mięsa karpia

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera