18.08.2019
PL EN
27.07.2012 aktualizacja 27.07.2012

Zredukowanie ilości soli może zapobiec rakowi żołądka

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Według World Cancer Research Fund ograniczenie słonego jedzenia takiego jak wędliny i chleb może ograniczyć ryzyko wystąpienia raka żołądka nawet o 14 proc.

Zbyt duża ilość soli w codziennej diecie prowadzi do nadciśnienia, co może powodować choroby serca i udar, ale również może być przyczyną nowotworu żołądka. Zalecana dzienna dawka soli wynosi 6 g, a zdaniem naukowców ludzie spożywają około 8,6 g. Brytyjska organizacja World Cancer Research Fund (WCRF) twierdzi, że udałoby się zapobiec jednemu na siedem nowotworów żołądka, gdyby ludzie zmodyfikowali swoją codzienną dietę.

W Wielkiej Brytanii diagnozuje się około 6 tys. nowych przypadków raka żołądka rocznie. WCRF ocenia, że około 800 przypadków, czyli 14 proc., można by uniknąć, gdyby każdy stosował się do zaleconej ilości 6 g soli na dobę.

"Rak żołądka jest trudny w leczeniu, ponieważ większość przypadków zostaje zdiagnozowanych dopiero, gdy choroba jest już bardzo zaawansowana" - powiedziała Kate Mendoza, dyrektor informacji zdrowotnej w WCRF - "Dlatego powinniśmy kłaść jeszcze większy nacisk na promowanie zdrowego stylu życia, między innymi zmniejszenia spożycia soli oraz zachęcać do jedzenia większej ilości owoców i warzyw".

Sól jest już zawarta w większości produktów, dlatego dodatkowe dosalanie potraw jest niebezpieczne. WCRF zabiega o to, aby żywność w sklepach miała etykiety z dokładną informacją na temat zawartości soli. BBC informuje, że rząd brytyjski podjął już działania w tym kierunku. (PAP)

astr/ ula/

Copyright © Fundacja PAP 2019