26.11.2025. Śnieg w Poznaniu. PAP/Jakub Kaczmarczyk

Dane klimatologów z CBK PAN: połowa kraju jest pokryta śniegiem

We wtorek połowa kraju była pokryta śniegiem; jest to więcej niż średnia z ostatnich dwudziestu lat – pokazują dane zbierane przez klimatologów z Centrum Badań Kosmicznych PAN. Na ich stronie można sprawdzić obecny stan zimy: gdzie aktualnie jest śnieg i jak to się ma do poprzednich zim.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Amazońskie jeziora stają się gorące

    W czasie fali gorąca w 2023 roku wiele amazońskich jezior przeszło przez ekstremalne zmiany – ostrzegają eksperci z międzynarodowego zespołu, na łamach magazynu „Science”. Niektóre jeziora stały się płytkimi zbiornikami, których temperatura wody przekroczyła 40 st. C.

  • EPA/Antonio Lacerda 10.11.2025
    Świat

    Brazylia/ Konferencja klimatyczna COP30 rozpoczęła się od apelu o współpracę

    Podczas otwarcia konferencji klimatycznej COP30 w Belem, w brazylijskiej Amazonii, sekretarz wykonawczy ONZ ds. klimatu Simon Stiell zaapelował w poniedziałek do ponad 190 krajów uczestniczących w wydarzeniu o współpracę. Na konferencji po raz pierwszy zabrakło wysokiej rangi przedstawicieli rządu USA.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Niewielkie stawy w Andach mają znaczący wpływ na klimat

    Małe górskie stawy wysoko w tropikalnych Andach mogą odgrywać nieproporcjonalnie dużą rolę w globalnej zmianie klimatu - informuje pismo „Limnology and Oceanography”.

  •  EPA/JUANITO ESPINOSA 04.11.2025
    Ziemia

    Naukowiec: ocean jest źródłem dużej ilości energii dla tajfunów

    Tajfuny to układy na Oceanie Spokojnym osiągające prędkość do 200 k/h. Ich głównym zagrożeniem są opady, które powodują podtopienia - powiedział PAP dr Artur Szkop z Instytutu Geofizyki PAN. Pacyfik stanowi dla tajfunów idealne źródło energii, uaktywniające się w temperaturze 27 st. C.

  • 24.09.2024 PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Życie

    Halloweenowe dynie to źródło energii, ale też zagrożenie dla klimatu

    Halloweenowe dekoracje z dyń gnijąc emitują metan – gaz cieplarniany groźniejszy dla klimatu niż CO2. W Wielkiej Brytanii co roku wyrzuca się do 22 mln dyń, tymczasem według Instytutu Ochrony Środowiska biogaz wytworzony z zaledwie 100 tys. dyń daje energię dla 10 tys. domów przez dobę.

  • Fot. Adobe Stock
    Wydarzenia

    Katowice/ Rozpoczęła się III Międzynarodowa Konferencja nt. Ekonomii Zmian Klimatu

    Na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach rozpoczęła się w czwartek III Międzynarodowa Konferencja nt. Ekonomii Zmian Klimatu. Uczestnicy z Polski i zagranicy dyskutowali m.in. o modelach rozwoju regionów węglowych oraz ekonomicznych aspektach transformacji klimatycznej.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ocean Południowy – delikatna tarcza dla klimatu

    Słodka woda z topniejącego lodu pomaga Oceanowi Południowemu zatrzymywać w głębinach duże ilości CO2. To chwilowa "ulga" dla klimatu, ale jeśli bariera między warstwami wody się załamie, gazy cieplarniane mogą gwałtownie wrócić do atmosfery.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Świat osiągnął pierwszy klimatyczny punkt krytyczny

    Masowe obumieranie raf koralowych już się rozpoczęło, a globalne ocieplenie zbliża ludzkość do kolejnych katastrofalnych punktów krytycznych – wskazuje międzynarodowy zespół ekspertów. Na szczęście widać też rozwiązania i pozytywne tendencje.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Szwajcaria/ Pokrywa śnieżna w Alpach staje się w każdej dekadzie cieńsza o 8 cm

    Od 60 lat w każdej dekadzie pokrywa śnieżna w Alpach staje się cieńsza nawet o 8 cm - poinformował w poniedziałek Szwajcarski Instytut Badań nad Lawinami (Swiss Avalanche Research Institute - SLF).

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Rybiki starsze niż dinozaury; są prymitywne, niezwykłe i fascynujące – ocenia prof. Ignatowicz

  • Prof. Jemielniak: rankingi dużo mówią o tych, których w nich nie ma

  • Prawnik: w walce z fabrykami publikacji naukowych ważne są działania uczelni

  • PAN ogłosiła Nagrodę Polskiej Akademii Nauk – od 2026 r., dla zwycięzcy 400 tys. zł

  • Badaczka: zamiast tkwić w przeszłości, warto szukać radości "tu i teraz"

  • Fot. Adobe Stock

    Eksperci: ultraprzetworzona żywność przyczynia się do otyłości i przedwczesnych zgonów

  • ESA użyła swojej sondy marsjańskiej do zbadania komety 3I/ATLAS

  • Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego: zwyczaj całowania się pojawił się 21 mln lat temu

  • Myszy za stare na raka

  • AI pomogło zrekonstruować babiloński hymn sprzed trzech tys. lat

Fot. Adobe Stock

Od lewitującej żaby do realnych zastosowań. Debata o tym, dlaczego biznes potrzebuje badań podstawowych

Bez wieloletnich prac teoretycznych nie powstałyby szczepionki przeciw COVID-19, terapie dla osób z ADHD czy demencją, smartfony, AI. Zdaniem panelistów kongresu Nauka dla Biznesu, aby dojść do nowatorskich rozwiązań w gospodarce, trzeba zacząć od początku, czyli od badań fundamentalnych.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera