Nauka dla Społeczeństwa

01.05.2024
PL EN
31.10.2023 aktualizacja 31.10.2023

ONZ: góry w Nepalu straciły jedną trzecią lodu w ciągu ostatnich 30 lat

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Z powodu globalnego ocieplenia nepalskie Himalaje straciły jedną trzecią lodu w ciągu ostatnich 30 lat - powiedział w poniedziałek sekretarz generalny ONZ Antonio Guterres po wizycie w okolicy Mount Everest.

"Jestem tu dzisiaj, aby wołać z dachu świata: powstrzymajcie szaleństwo" - powiedział Guterres, wzywając do zakończenia "ery paliw kopalnych".

Klimatolodzy twierdzą, że temperatura na Ziemi wzrosła średnio o 0,74 stopnia Celsjusza w ciągu ostatnich 100 lat, ale ocieplenie w Himalajach było większe niż średnie globalne. Lodowce w Nepalu, położone pomiędzy Indiami i Chinami - państwami uważanymi za największych "węglowych trucicieli świata" - topiły się w ostatnich dziesięciu latach o 65 proc. szybciej niż w poprzedniej dekadzie - cytuje szefa ONZ agencja Reutera.

Dalsze topnienie lodowców w tym tempie może oznaczać, że woda niemieszcząca się w jeziorach i korytach rzek może zalać wiele obszarów zamieszkanych przez ludzi. Poziom morza podnosi się natomiast w rekordowym tempie. Do końca bieżącego stulecia globalne ocieplenie może sprawić, że lodowce w Himalajach i Hindukuszu mogą stracić do 75 proc. swojej objętości - napisał Reuters w oparciu o raport opublikowany w czerwcu tego roku. To spowoduje wielkie powodzie i niedobory wody dla 240 milionów ludzi mieszkających u podnóża tych gór.

Wspinacze powracający z Everestu twierdzą natomiast, że góra jest bardziej sucha i szara niż wcześniej - zauważa agencja.

Guterres wezwał również społeczność międzynarodową do ograniczenia globalnego wzrostu temperatury, aby zapobiec "najgorszemu chaosowi klimatycznemu".

Szwajcarska Akademia Nauk informowała we wrześniu, że w ciągu ostatnich dwóch lat objętość lodowców w Szwajcarii skurczyła się o 10 proc., tzn. o tyle, ile pomiędzy 1960 a 1990 rokiem. (PAP)

sm/ mms/

arch.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024