25.11.2017
PL EN
24.10.2017 aktualizacja 24.10.2017

Lubuskie/ 170 tys. gęsi w Parku Narodowym „Ujście Warty”

Fot. PAP/ Lech Muszyński 12.10.2017 Fot. PAP/ Lech Muszyński 12.10.2017

Rośnie liczba gęsi na obszarze Parku Narodowego „Ujście Warty”. Ostatnie liczenie wykazało, że przebywa tam ok. 170 tys. tych wędrownych ptaków – to rekord w historii Parku. W tej części Europy to jeden z najważniejszych przystanków podczas ich jesiennych migracji.

Większe skupiska gęsi notowano tam wiele lat temu, jeszcze przed utworzeniem na tym obszarze Parku Narodowego, czyli przed 2001 r.

„Wysoka liczba gęsi podczas ostatniego liczenia może wynikać zarówno z nagłego załamania pogody na północy i wschodzie Europy, które w krótkim czasie zmusiło ptaki do wędrówki, jak i z wyższego poziomu wody niż w latach poprzednich. Gęsi najchętniej na noclegowisko wybierają obszar zalany wodą, który jest trudno dostępny dla drapieżników. Bardzo możliwe, że ptaki, które w poprzednich latach zatrzymywały się w innych miejscach teraz przebywają w Parku” – powiedział PAP ornitolog z PN „Ujście Warty” Michał Leszczyński.

Liczebność gęsi w okresie jesiennym zawsze wzrasta, ale ten rok jest szczególny. Biorąc pod uwagę, że w ciągu sześciu minionych lat ich liczba raczej nie przekraczała 70 tys.

Klucze gęsi cały czas można obserwować nie tylko na tym obszarze, ale i innych częściach woj. lubuskiego. Ptaki wiedzione instynktem zmierzają na nadwarciańskie rozlewiska tworząc tam wielotysięczne stada. W parku spędzają noce, a o świcie ruszają na żer na pobliskie pola i łąki.

"Być może jest to punkt kulminacyjny jesiennej wędrówki tych ptaków, jednak każdego roku przypada on o innej porze. Zazwyczaj jest to listopad, ale bywają lata, kiedy najwięcej ptaków jest w październiku lub grudniu" - powiedział PAP Leszczyński.

Ujściowy odcinek Warty, wraz ze swoimi kanałami, rzeką Postomią i rozległymi polderami, to jedno z najważniejszych miejsc jesiennych i wiosennych koncentracji wędrownych ptaków wodnych i błotnych. Prym wśród nich wiodą gęsi, które pokonują najdłuższe dystanse podczas swoich podniebnych podróży.

Ptaki te w miarę obniżania się temperatury przemieszczają się z północy, w tym z Arktyki, na południe w poszukiwaniu lepszych warunków. Z kolei, gdy nastaje wiosna i robi się coraz cieplej wracają na swoje lęgowiska na północy.

Ten spektakl z różnym nasileniem powtarza się co roku. Jedynym gatunkiem gęsi, która prowadzi lęgi w naszym kraju jest gęgawa, powszechnie występująca na obszarze „Ujścia Warty”. (PAP)

autor: Marcin Rynkiewicz

mmd/ ekr/

Partners

Copyright © Fundacja PAP 2017