Nauka dla Społeczeństwa

30.04.2024
PL EN
10.01.2024 aktualizacja 10.01.2024

Diety niskowęglowodanowe bazujące na źródłach roślinnych pozwalają na długo utrzymać prawidłową masę ciała

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Diety niskowęglowodanowe, oparte na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach, takich jak produkty pełnoziarniste, wiążą się z wolniejszym przyrostem masy ciała i pozwalają na dłużej utrzymać pożądaną wagę niż diety niskowęglowodanowe składające się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz rafinowanych węglowodanów.

W czasopiśmie „JAMA Network Open” ukazała się publikacja (http://dx.doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2023.49552) naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health, analizująca różne typy diety niskowęglowodanowej i pokazująca, jak wpływają one na zdrowie i sylwetkę na przestrzeni lat, a nie tylko tygodni czy miesięcy.

„Chociaż wiele badań wykazało korzyści wynikające z ograniczenia węglowodanów w celu krótkotrwałej utraty wagi, niewiele dotyczyło wpływu takiego sposobu żywienia na długoterminowe utrzymanie masy ciała” - wyjaśniają autorzy pracy.

Bazując na danych dotyczących diety oraz składu i budowy ciała blisko 125 tysięcy zdrowych dorosłych, naukowcy przydzielili ich do jednej z pięciu kategorii diet eliminujących węglowodany: całkowicie niskowęglowodanowej (TLCD), ograniczającej wszystkie węglowodany do minimum; niskowęglowodanowej pochodzenia zwierzęcego (ALCD), kładącej nacisk na białka i tłuszcze odzwierzęce; niskowęglowodanowej opartej na warzywach (VLCD), opierającej się na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego; zdrowej diecie niskowęglowodanowej (HLCD), kładącej nacisk na białka roślinne, zdrowe tłuszcze i mniej rafinowanych węglowodanów; oraz niezdrowej diecie niskowęglowodanowej (ULCD), bazującej na białkach pochodzenia zwierzęcego, niezdrowych tłuszczach i węglowodanach rafinowanych, takich jak białe pieczywo i płatki zbożowe.

Okazało się, że jadłospisy bazujące na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach były istotnie powiązane z wolniejszym (w długim terminie) przyrostem masy ciała. Uczestnicy, którzy całkowicie eliminowali węglowodany oraz spożywali głównie białka i tłuszcze odzwierzęce (czyli ci z grup TLCD, ALCD i ULCD) przybierali na wadze więcej i szybciej niż osoby, które wybrały dietę HLCD. Korelacja ta była najbardziej widoczna wśród uczestników młodszych (poniżej 55. roku życia), z nadwagą lub otyłością oraz/lub mniej aktywnych fizycznie.

Jeśli chodzi o dietę niskowęglowodanową opartą na warzywach (VLCD), to przyrost wagi także był wolniejszy niż w dietach odzwierzęcych, jednak wyniki były tu mniej jednoznaczne niż w przypadku diety HLCD.

„Nasz najważniejszy wniosek jest taki, że nie wszystkie diety niskowęglowodanowe są sobie równe pod względem długoterminowej kontroli wagi – podsumowuje jeden z autorów badania prof. Qi Sun. - Nasze odkrycia mogą zrewolucjonizować sposób myślenia o popularnych sposobach żywienia i uświadomić ludziom, że inicjatywy w zakresie zdrowia publicznego powinny w dalszym ciągu promować wzorce żywieniowe, które kładą nacisk na pełne ziarna, owoce, warzywa i niskotłuszczowe produkty mleczne”.(PAP)

Katarzyna Czechowicz

kap/ bar/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024