Zawał serca może być następstwem nie tylko toczących się procesów miażdżycowych i czynników związanych ze stylem życia, ale także procesów zakaźnych - wykazali badacze z Finlandii i Wielkiej Brytanii.
Dwa młode pterozaury zginęły w trakcie szalejącej burzy 150 mln lat temu – informują naukowcy na łamach pisma „Current Biology”.
Odporny na wiele leków grzyb chorobotwórczy Candidozyma auris szybko rozprzestrzenia się w europejskich szpitalach – ostrzega Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).
Naukowcy z Uniwersytetu w Lipsku zidentyfikowali mało znany receptor GPR133 jako kluczowy element w utrzymaniu zdrowych kości. W badaniach na myszach wykazali, że stymulacja tego receptora znacząco zwiększała wytrzymałość kości, a nawet odwracała zmiany przypominające osteoporozę.
Z wiekiem podoba nam się coraz mniej utworów muzycznych; są to przede wszystkim te, z którymi wiążą się wspomnienia – poinformowano podczas 33 ACM Conference on User Modeling, Adaptation and Customize w Nowym Jorku.
Niektóre produkty spożywcze, np. warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i zdrowe tłuszcze, mogą spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych. Z kolei dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso oraz słodzone napoje przyspiesza ich pojawienie się.
Liczba osób w wieku 100 lat i więcej w Japonii osiągnęła rekordowy poziom 99 763 – podało w piątek Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej. W poniedziałek w Japonii obchodzony będzie Dzień Szacunku dla Osób Starszych.
Wpływ leków na mikrobiom jelitowy może być widoczny całe lata po ich zażywaniu – informuje pismo „mSystems”.
Nowe badania wskazują na związki przyczynowe pomiędzy mikrobiomem jelitowym a setkami cech związanych z wiekiem – informuje pismo „Aging-US”.