Fot. Adobe Stock

Okrzemki objadają brunatnice

Zamiast samemu wziąć się do fotosyntezy, okrzemki - mające geny bakterii - wykorzystują wielocukry większych od siebie glonów: brunatnic – informuje pismo „PLOS Biology”.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Opatrunek z glonów

    Naukowcy podglądają okrzemki i chcą je wykorzystać w medycynie. Badacze analizują zdolność mikroskopijnych glonów do syntezy krzemionki. Z tej trójwymiarowej, ażurowej nanostruktury można stworzyć biokompozyty do produkcji opatrunków na trudno gojące się rany, odleżyny lub infekcje skórne.

  • Okrzemki nośnikami leków

    Dzięki chemicznej modyfikacji, szkielety, jednokomórkowych glonów mogą się stać nośnikami chemicznych ładunków np. leków lub oczyszczać wodę – informuje „Nature Communications”.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Współautorka benchmarku OneRuler: nie pokazaliśmy wcale, że język polski jest najlepszy do promptowania

  • Nanoproszki wśród technologii Instytutu Fizyki PAN z potencjałem dla obronności

  • Prof. Łukasik: Polska musi zawalczyć o lepsze wyniki w kolejnym programie Horyzont Europa

  • Etyk: nikt nie ma moralnego prawa zmuszać ludzi do zabijania

  • Ważka sprawa: czy zestresowane jajo to zestresowana larwa?

  • Fot. Adobe Stock

    Długotrwałe stosowanie melatoniny może zwiększać ryzyko niewydolności serca

  • Mniej środków nasennych to lepsze i dłuższe życie

  • Badanie: elektryczne samochody - lepsze dla środowiska od spalinowych

  • Badania: często stosowany opioid mało skuteczny w leczeniu bólu przewlekłego

  • Zubożenie gleb Ukrainy zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu na świecie

23.10.2025 PAP/Leszek Szymański

Ekspertka ITS: pomożemy we wdrożeniu w Polsce autonomicznych samochodów

Naukowcy z Instytutu Transportu Samochodowego (ITS), w ramach projektu DARTS-PL tworzą polską bazę scenariuszy testowych dla autonomicznych samochodów. Ma ona pomóc we wprowadzeniu takich pojazdów na polskie drogi - powiedziała PAP uczestnicząca w projekcie Aleksandra Rodak.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera