Adobe Stock

Ekspert: warto trenować zmysły smaku i zapachu; są kluczowe w codziennym funkcjonowaniu

Smak i węch odgrywają istotną rolę nie tylko w odżywianiu, ale także w funkcjonowaniu społecznym i biologicznym człowieka. Pomagają wykrywać niebezpieczne związki w pożywieniu, ale też wiążą się z pamięcią i emocjami. Warto je trenować - podkreśla dr Grzegorz Sobek z Katedry Dietetyki Uniwersytetu Rzeszowskiego.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Płytki krwi mogą przywracać węch po COVID-19

    Dzięki wstrzyknięciu do nosa krwinek płytkowych można złagodzić utratę węchu, występującą w przebiegu COVID-19 – informuje „International Forum of Allergy & Rhinology”.

  • Adobe Stock
    Świat

    Komórki nerwowe mogą rozróżniać bilion zapachów dzięki RNA

    Naukowcy wyjaśnili, w jaki sposób komórki węchowe dostosowują się do wykrywania konkretnych zapachów. Ludzki nos potrafi rozróżnić ich bilion - piszą na łamach "Nature".

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Słaby węch związany z wyższym ryzykiem depresji u seniorów

    Utrata węchu, jak również osłabiona zdolność do wyczuwania zapachów, zostały powiązane z wyższym ryzykiem demencji, w tym z chorobą Alzheimera. Najnowsze badania wskazują, że mogą one mieć również związek z wyższym ryzykiem depresji u seniorów – informuje czasopismo "Journal of Gerontology”.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Eksperci: polipy nosa mogą być przyczyną utraty węchu

    Przyczyny utraty węchu (anosmii) mogą być różne. Zalicza się do nich między innymi zapalenie zatok przynosowych lub zapalenia błony śluzowej z polipami nosa – przypominają eksperci z okazji Dnia Wiedzy o Anosmii, który przypada 27 lutego.

  • źródło: Adobe Stock
    Zdrowie

    Laryngolog: nie tylko Covid-19 powoduje uszkodzenie węchu i smaku

    Utrata węchu i smaku może towarzyszyć różnym chorobom, nie tylko Covid-19. Warto zgłosić się do lekarza, by je wykluczyć – ale też, by wdrożyć trening węchowy – mówi w rozmowie z PAP dr Leszek Grabowski, laryngolog ze Szpitala Specjalistycznego im. L. Rydygiera w Krakowie.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Analiza/ Nowe dane nt. uszkodzenia węchu przez COVID-19

    Osłabiony węch w przebiegu infekcji SARS-CoV-2 wynika nie tylko z zaburzeń pracy nerwów, ale także z zablokowania transportujących zapachy dróg w nosie - wynika z nowej analizy. Dla wielu osób oznacza to większe szanse na powrót do zdrowia.

  • 12.05.2021 EPA/Gustavo Amador
    Świat

    Kolibry mają dobry węch

    Kolibry mają zaskakująco dobry węch i wykorzystują go do wykrywania zagrażających im niebezpieczeństw - informuje pismo “Behavioral Ecology and Sociobiology”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Utrata węchu to najbardziej charakterystyczny objaw COVID-19

    Dwa międzynarodowe badania potwierdzają, że w przypadku większości pacjentów z infekcjami dróg oddechowych przyczyną utraty powonienia jest COVID-19. Choroba często powoduje również utratę smaku i zaburzenia czucia w ustach – informuje pismo “Chemical Senses”.

  • Jacek Łyczko (fot.Tomasz Lewandowski)
    Zdrowie

    Przytyć lub schudnąć dzięki węchowi

    Badacze z Wrocławia pracują nad blotterami – specjalnymi paskami, nasyconymi zapachem, które pomogą ograniczać lub pobudzać apetyt. Działanie tych woni trzeba wcześniej potwierdzić w oparciu o badania reakcji mózgu.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Prof. Nawrocki: mamy pierwszy lek na glejaka istotnie poprawiający rokowania chorych

  • Prorektor UW: wzmocnienie nadzoru państwa nad uczelniami jest zasadne

  • Największa superpełnia Księżyca w tym roku - 5 listopada

  • Nanoproszki wśród technologii Instytutu Fizyki PAN z potencjałem dla obronności

  • Jak zabić zmarłego? Sądy na Śląsku do XVIII wieku karały za magię pośmiertną

  • Fot. Adobe Stock

    Nadwrażliwość na gluten w rzeczywistości nie wynika z glutenu

  • Sztuczna inteligencja dostarcza płytszej wiedzy niż samodzielne wyszukiwanie w internecie

  • Egipt/ Otwarcie Wielkiego Muzeum Egipskiego: skarby Tutanchamona jako impuls dla turystyki

  • Naukowcy: dłuższy spacer lepszy niż kilka krótkich

  • Kakao może chronić przed skutkami długiego siedzenia

Fot. Adobe Stock

Skręcony magnes dla szybszej elektroniki

Metaliczny „skręcony” magnes przewodzi prąd łatwiej w jednych kierunkach niż w innych i daje silny sygnał do jego odczytu bez zewnętrznego pola. To szansa dla spintroniki. Przełomu dokonał międzynarodowy zespół z udziałem dr inż. Kamila Kolincio z Politechniki Gdańskiej.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera