Neandertalczycy żywili się mięsem

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Analiza składu chemicznego zęba dowodzi, że neandertalczycy – nasi wymarli krewniacy – jedli mięso – piszą naukowcy na łamach „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Naukowcy pod kierunkiem Klevii Jaouen z CNRS we Francji analizowali skład szkliwa z zęba neandertalczyka. Okazało się, że osobnik, do którego należał ząb, prawdopodobnie żywił się również mięsem. Zarazem nie spożywał krwi zwierząt, wysysał za to szpik kostny, ale bez zjadania samych kości.

Jak dotąd naukowcy spierali się o dietę neandertalczyków. Pojawiały się opinie, że żywili się głównie roślinami, inni zaś uważali, że niemal wyłącznie mięsem. W najnowszych badaniach analizowano ząb trzonowy neandertalczyka ze stanowiska Gabasa z Półwyspu Iberyjskiego.

Badacze oznaczali poziom cynku i jego skład izotopowy. Na tej podstawie ustalili obecność mięsa w diecie.

W przypadku, gdy kości są młodsze lub lepiej zachowane, bada się azot w kolagenie z kości. Ulega on jednak destrukcji pod wpływem niekorzystnych warunków otoczenia lub upływu czasu.

Postanowiono więc zastosować nowatorską technikę badania izotopów cynku ze szkliwa. Po raz pierwszy za pomocą tej metody badano dietę naszych wymarłych krewniaków.

Więcej: https://www.cnrs.fr/en/neanderthals-appear-have-been-carnivores (PAP)

krx/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    W. Brytania/ AstraZeneca wycofuje szczepionkę przeciw Covid-19

  • Fot. Adobe Stock

    W średniowiecznej Anglii to wiewiórki mogły przenosić trąd

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera