Rytuały poprawiają smak jedzenia

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Rytualne czynności przed jedzeniem, nawet tak proste jak przełamywanie batonika na pół, poprawiają walory smakowe potraw - wynika z badań, które publikuje pismo "Psychological Science".

Autorzy pracy wskazują, że wydłużanie czasu oczekiwania między rytuałem a spożyciem potrawy dodatkowo wzmacnia walory smakowe dania, nawet, jeśli jest to tylko zwykła marchewka.

Naukowcy z Carlson School of Management na University of Minnesota poprosili grupę ochotników, aby przed zjedzeniem słodkiego batonika wykonali kilka czynności. Przed rozpakowaniem smakołyku mieli przełamać go na pół, a następnie otworzyć opakowanie do połowy i zjeść połowę batona. Następnie zostali poproszeni o odpakowanie drugiej połowy i zjedzenie jej.

Badani z drugiej grupy mieli po prostu zasiąść wygodnie w fotelach, zrelaksować się, a następnie sięgać po batony, kiedy tylko mieli na to ochotę.

Okazało się, że osoby, które przed jedzeniem wykonały rutualną czynność związaną z odpakowywaniem batonów, oceniły ich smak lepiej, niż osoby z drugiej grupy. Co więcej, badani z pierwszej grupy byliby skłonni zapłacić wyższą cenę za batony, niż osoby z grupy kontrolnej.

Zdaniem autorów pracy rodzajem rytuału poprawiającym smak posiłków może też być na przykład popularne obecnie fotografowanie jedzenia, które za moment spożyjemy i umieszczanie zdjęć na Facebooku czy Instagramie.

Jak tłumaczą naukowcy, rytualne czynności wyostrzają nasze zmysły, pozwalają zatrzymać się na chwilę i podelektować daniem, a przez to docenić również walory wizualne potrawy. (PAP)

mdn/ dki/jjj/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Pięć wybitnych badaczek wyróżnionych w konkursie For Women in Science International Awards 2024

  • Fot. Adobe Stock

    W laboratorium zasymulowano warunki z dna oceanu Enceladusa

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera