15 proc. mężczyzn sięga po warzywa i owoce kilka razy dziennie

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

15 proc. mężczyzn i 23 proc. kobiet sięga po warzywa i owoce kilka razy dziennie. Tylko raz w tygodniu robi to trzy proc. kobiet i cztery proc. mężczyzn - wynika z badania agencji Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”.

Badania przeprowadzone przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora na pomidora...” potwierdzają dysproporcje w spożywaniu warzyw i owoców wśród kobiet i mężczyzn. Częściej sięga po nie płeć piękna.

Spożywanie warzyw i owoców kilka razy dziennie deklaruje 23 proc. kobiet i 15 proc. mężczyzn. Spory odsetek osób płci męskiej, bo aż 20 proc. sięga po warzywa i owoce tylko 2-3 razy w tygodniu. Najczęściej produkty te pojawiają się w naszej diecie raz dziennie lub prawie codziennie. Taką deklarację złożyło 52 proc. kobiet i 58 proc. mężczyzn.

Jeden raz w tygodniu po owoce i warzywa sięga trzy proc. kobiet i cztery proc. mężczyzn. Jeden proc. kobiet i dwa proc. mężczyzn przyznało, że warzywa i owoce je zaledwie raz w miesiącu.

„Większość Polaków nie stosuje się do zaleceń żywieniowych, które mówią o spożywaniu codziennie kilku porcji warzywno-owocowych. Oznacza to, że wciąż nie mamy wyrobionych w społeczeństwie pozytywnych nawyków żywieniowych” – mówi dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych Agnieszka Falba, która zainicjowała ogólnopolską kampanię „Pora na pomidora”.

Najchętniej warzywa i owoce jemy surowe lub gotowane, jednak preferencje są dość zróżnicowane. Kobiety częściej niż mężczyźni wybierają stosunkowo „egzotyczne” formy przyrządzania warzyw i owoców: duszenie (31 proc. kobiet i 26 proc. mężczyzn), parowanie (28 proc. kobiet i 19 proc. mężczyzn), pieczenie (24 proc. kobiet i 15 proc. mężczyzn) i grillowanie (24 proc. kobiet i 12 proc. mężczyzn).

Również kobiety (77 proc.) częściej niż mężczyźni (69 proc.) jedzą warzywa i owoce jako samodzielne potrawy, np. w postaci przekąsek. Jeszcze większą dysproporcję można zaobserwować w przypadku spożywania warzyw i owoców jako dodatku do innych potraw, np. w formie surówki lub sałatki. Spożywa je w ten w sposób aż 88 proc. kobiet i 75 proc. mężczyzn.

Z kolei mężczyźni wolą produkty krajowe. Odsetek panów preferujących rodzime owoce i warzywa to aż 43 proc. W przypadku kobiet wynosi on 38 proc.

Badanie zrealizowała agencja Inquiry w sierpniu 2011 roku, w ramach ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjnej „Pora na pomidora…”, metodą sondażu internetowego na próbie 520 dorosłych Polaków.

Szczegółowe informacje o kampanii są dostępne na stronie: www.poranapomidora.com oraz www.facebook.com/poranapomidora.

PAP – Nauka w Polsce

ekr/ ula/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  •  10.05.2024. PAP/Michał Meissner

    CIOP-PIB: pożar to nie tylko ogień, ale i niebezpieczny dla człowieka dym

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: kilkaset tysięcy Polaków może mieć niezdiagnozowaną celiakię

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera