Migreny związane z nieprawidłowym poziomem metabolitów
Regulacja poziomu niektórych metabolitów we krwi może pomóc zapobiegać migrenom – informują australijscy naukowcy, których wnioski opublikował „The American Journal of Human Genetics”.
Podczas badań asocjacyjnych całego genomu naukowcy z Queensland University of Technology przyjrzeli się poziomowi 316 metabolitów i zidentyfikowali trzy z nich, które miały związek z podwyższonym ryzykiem migreny. Były to: niski poziom kwasu DHA (kwasu omega-3 zmniejszającego stan zapalny), wysoki poziom LPE (20:4), związku który blokuje przeciwzapalne działanie anandamidu oraz obniżony poziom trzeciego, niescharakteryzowanego jeszcze związku o nazwie X-11315.
Metabolity to związki powstające podczas przemiany materii. Na ich poziom we krwi ma wpływ sposób odżywiania, tryb życia i genetyka. Poziom metabolitów łatwo zmierzyć i modyfikować poprzez dietę i suplementację.
„Zaobserwowana zależność pomiędzy czynnikami genetycznymi wpływającymi na poziom metabolitów we krwi a genetycznym prawdopodobieństwem wystąpienia migreny sugeruje, że u osób ciepiących na migreny może występować zaburzony poziom metabolitów” – mówi autor analizy prof. Dale Nyholt.
Podczas dalszych badań naukowcy zamierzają przetestować związki wpływające na poziom metabolitów i sprawdzić, czy mogą one zapobiegać migrenom.
Więcej - w publikacji źródłowej (DOI: 10.1016/j.ajhg.2021.09.011) (PAP)
koc/ zan/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.