Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
23.04.2021 aktualizacja 26.04.2021

Akcja Science SOS: Porozmawiajmy o żywności

Źródło: Fotolia Źródło: Fotolia

Popularnonaukowe wykłady ekspertów żywienia, których można zaprosić na lekcje online, zajęcia ze studentami i wirtualne spotkania, proponuje Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w ramach akcji Science SOS. Spotkania z naukowcami potrwają od 11 do 27 maja br.

Nauczycie, wykładowcy lub organizatorzy spotkań branżowych, którzy potrzebują eksperta mogą liczyć na pomoc ekspertów żywności. Naukowcy PAN przygotowali wykłady online na temat żywności, jej wartości odżywczych i oddziaływania na zdrowie człowieka.

Porozmawiajmy o żwyności, mat. prasowe
Porozmawiajmy o żywności, mat. prasowe

W portfolio akcji Science SOS znajdują się spotkania m.in. z mikrobiologami, technologami żywności, ichtiologiem, biotechnologiem i specjalistą z zakresu biologii molekularnej. Eksperci odpowiedzą m.in. na następujące pytania: Czy nasza dieta może mieć wpływ na zdrowie naszych wnuków? Dlaczego warto sięgać po ryby ze stawów hodowlanych? Jak obchodzić się z żywnością, aby uniknąć zakażenia bakteriami chorobotwórczymi? Co zrobić jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję glutenu?

„Porozmawiamy o mitach, które krążą wokół bezpieczeństwa i walorów odżywczych mięsa ryb ze stawów hodowlanych. Przyjrzymy się cukrom, które naturalnie występują w owocach i warzywach, a których nadmierne spożycie może wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu. Sprawdzimy dlaczego producenci żywności wracają do pradawnych odmian zbóż, tj. płaskurki czy samopszy, a także dlaczego nie powinniśmy eliminować glutenu z diety na własną rękę. Weźmiemy pod lupę bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe i obejrzymy biofilmy, które tworzą się między innymi na naszych… zębach” – wyliczają organizatorzy akcji.

Wśród tematów do wyboru jest również programowanie żywieniowe i nieoczywiste zależności między dietą a zdrowiem członków rodziny na przestrzeni pokoleń. Eksperci przybliżą też prozdrowotne właściwości malin i omówią kontrowersje wokół obecności mięsa w codziennej diecie.

Akcja potrwa od 11 do 27 maja w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnnualFoodAgenda. Spotkania z naukowcami potrwają od 11 do 27 maja br. Rezerwacji można dokonać na stronie Instytutu PAN: http://pan.olsztyn.pl/popularyzacja-nauki/science-sos/

PAP – Nauka w Polsce

kol/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024