ADHD u dorosłych związane ze spożyciem cukru
Wysokie spożycie cukru i tłuszczów nasyconych ma związek z większym prawdopodobieństwem występowania ADHD u osób dorosłych – informują szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Örebro, których wnioski publikuje „American Journal of Medical Genetics”.
Badaniami (DOI: 10.1002/ajmg.b.32825) objęto blisko 18 tys. bliźniąt w wieku od 20 do 47 lat. Analiza wypełnionych przez uczestników formularzy wykazała, że ADHD było związane z nawykami żywieniowymi, niezależnie od takich czynników jak wiek, płeć czy status społeczno-ekonomiczny.
Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi częściej występował u osób spożywających dużo produktów o wysokim poziomie cukru i tłuszczów nasyconych, a mało warzyw i owoców.
Zidentyfikowano także dwa czynniki genetyczne wspólne dla ryzyka ADHD i skłonności do niezdrowego odżywiania się.
„Lepsze zrozumienie tej zależności pomoże wyjaśnić, dlaczego osoby z ADHD są bardziej narażone na niektóre choroby somatyczne czy otyłość” – mówi Henrik Larsson, autor analizy.(PAP)
koc/ agt/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.