Strona główna Aktualności
Świat

Kofeina osłabia odczuwanie słodkiego smaku

09.09.2017 Świat

Fot. Fotolia

Kofeina, związek odpowiedzialny za pobudzające działanie kawy, okresowo przytępia wrażliwość kubków smakowych na smak słodki – wynika z badania, które publikuje pismo „Journal of Food Science”.

Zdaniem autorów pracy – naukowców z Cornell University w Ithaca (stan Nowy Jork, USA) - może to powodować, że po wypiciu napoju z kofeiną będziemy zjadać większą ilość słodkich przekąsek, aby zaspokoić zapotrzebowania na słodycz.

 

Kilka wcześniejszych badań wykazało, że u myszy w komórkach odpowiedzialnych za odczuwanie słodkiego smaku występują receptory dla adenozyny – neuroprzekaźnika o działaniu hamującym aktywność komórek nerwowych. Okazało się też, że adenozyna krążąca we krwi intensyfikuje w kubkach smakowych sygnały o smaku słodkim, jeszcze zanim te zdążą dotrzeć do centralnego układu nerwowego.

 

Ponieważ kofeina blokuje receptory dla adenozyny (czemu przypisuje się wzrost pobudzenia po kawie) naukowcy pod kierunkiem dr. Robina Dando sprawdzali, czy może ona osłabiać odczuwanie smaku słodkiego.

 

Badaniem objęto 107 osób, które wzięły udział w dwóch doświadczeniach. W jednym piły posłodzoną kawę bezkofeinową, do której w laboratorium dodano 200 mg kofeiny (tyle ile w filiżance mocnej kawy). Następnie oceniały natężenie smaku słodkiego kawy, a także roztworu sacharozy.

 

Kolejnego dnia badani dostali do wypicia taką samą objętość słodkiej kawy bezkofeinowej, ale z dodatkiem chininy (pozwoliła uzyskać podobnie gorzki smak, jak kofeina), po czym również przeszły test smakowy.

 

Okazało się, że kawa z kofeiną wydawała się uczestnikom eksperymentu mniej słodka, niż tak samo posłodzona kawa z chininą. Ponadto, po wypiciu kawy z dodatkiem kofeiny badani słabiej odczuwali słodycz roztworu sacharozy. Kofeina nie miała natomiast wpływu na odczuwanie smaku słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami.

 

Zdaniem dr. Dando wyniki te sugerują, że produkty kofeiną mogą okresowo osłabiać odczuwanie słodkiego smaku pokarmów.

 

Co ciekawe, po kawie wszyscy badani czuli się bardziej pobudzeni niezależnie od tego, czy wypili kawę bezkofeinową, czy z dodatkiem kofeiny. Nie odnotowano jednak wzrostu szybkości reakcji, co zdaniem naukowców świadczy o tym, że kawa daje silny efekt placebo.

 

"Sądzimy, że może tu występować efekt placebo lub tzw. warunkowanie związane z czynnością picia kawy. To jak u psów Pawłowa. Z piciem kawy – jej aromatem i smakiem - wiąże się zwykle wzrost pobudzenia. Dlatego badani czuli się bardziej pobudzeni nawet, gdy w kawie nie było kofeiny – tłumaczy dr Dando. - Po prostu, pobudza cię sama myśl, że robisz coś, co sprawia, że czujesz się pobudzony". (PAP)

 

jjj/ zan/

Podziel się
Ocena: 0 głosów

Logowanie



Nie pamiętam hasła

Rejestracja

Komentarze: 1
Skomentuj Zobacz wszystkie   Dyskutuj na forum

Uwaga Redakcje!

Wszelkie materiały PAP (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone w serwisie "Nauka w Polsce" chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

 

PAP S.A. zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - www.naukawpolsce.pap.pl. W przypadku portali społecznościowych prosimy o umieszczenie jedynie tytułu i leadu naszej depeszy z linkiem prowadzącym do treści artykułu na naszej stronie, podobnie jak to jest na naszym profilu facebookowym. 

 

Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów video.

 

Informacje tekstowe z kategorii "Świat" można pozyskać odpłatnie abonując Serwis Nauka i Zdrowie PAP. Serwis ten zawiera ponadto wiele innych najnowszych doniesień naukowych z zagranicy oraz materiałów dotyczących szeroko rozumianej problematyki zdrowotnej. 

 

Informacje na temat warunków umowy można uzyskać w Dziale Sprzedaży i Obsługi Klienta PAP, tel.: (+48 22) 509 22 25, e-mail:  pap@pap.pl

 

Informacje o przedruku artykułów z Serwisu Nauka w Polsce, prośby o patronaty medialne, informacje o prowadzonych badaniach, organizowanych konferencjach itd., prosimy przesyłać na adres: naukawpolsce@pap.pl

 

 

Najpopularniejsze materiały

więcej

Książka

Czy Ziemia to komputer? „Głęboka myśl” ponownie w księgarniach Czy Ziemia to komputer? „Głęboka myśl” ponownie w księgarniach

Wznowienia doczekały się kultowe książki Douglasa Adamsa, w których opisuje on m.in. „Głęboką myśl” - maszynę, której nazwę koncern IBM nadał swemu komputerowi szachowemu - Deep Thought.

Więcej

Myśl na dziś

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami.
Adam Mickiewicz

Nasz blog

Planetarne zoo Planetarne zoo

Ciemne jak smoła, lekkie jak styropian czy pokryte szafirowymi chmurami – takie bywają badane w ostatnim czasie pozasłoneczne planety. Niektóre z nich mogą się okazać bardzo przydatne dla nauki.

Więcej

Tagi