Otyłość zmienia zachowanie komórek tłuszczowych
U osób otyłych komórki tłuszczowe mogą dawać początek łańcuchowi złożonych reakcji zapalnych, które coraz bardziej zaburzają metabolizm i osłabiają odpowiedź immunologiczną, zwiększając tym samym ryzyko wielu chorób, w tym COVID-19 – informują naukowcy na łamach pisma „Nature Communications”.
Komórki tłuszczowe (adipocyty) produkują interferony typu I, tj. białka uwalniane w odpowiedzi na obecność patogenów. U osób otyłych powoduje to przewlekły niski poziom odpowiedzi immunologicznej i stan zapalny w obrębie białej tkanki tłuszczowej. Stan zapalny aktywuje z kolei szereg odpowiedzi komórkowych, przyczyniających się do rozwoju m.in. cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
„Te badania ujawniły, w jaki sposób interferon typu I wytwarzany przez adipocyty uwalnia ich uśpiony potencjał prozapalny i nasila zaburzenia metaboliczne” – mówi autor analizy dr Senad Divanovic z Cincinnati Children`s Hospital w Ohio.
Interferony typu I wchodzą w interakcje z receptorami IFN-alfa, co powoduje błędne koło stanu zapalnego. W rezultacie zmieniona zostaje ekspresja genów (takich jak Ifnb1, Ifnar1, Oas1a czy Isg15) związanych z regulacją stanu zapalnego, glikolizą i produkcją kwasów tłuszczowych.
Choć badania prowadzone były na myszach, ludzkie komórki tłuszczowe zachowują się w analogiczny sposób – podkreślają autorzy.
„Dotychczas interferony typu I analizowane były w kontekście infekcji wirusowych i funkcjonowania komórek układu odpornościowego. Okazuje się, że biorą one udział w przeprogramowaniu komórek tłuszczowych, w wyniku czego stają się one podobne do komórek układu odpornościowego stymulujących stan zapalny” – komentuje dr Divanovic. (PAP)
koc/ ekr/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.