Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
15.02.2020 aktualizacja 15.02.2020

Składnik mleka matki kluczowy dla rozwoju mózgu dziecka

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Oligosacharyd wchodzący w skład mleka kobiecego pozytywnie wpływa na rozwój układu nerwowego dzieci – wynika z badań opublikowanych w piśmie „PLOS ONE”.

Wcześniejsze analizy prowadzone na modelu zwierzęcym wykazały, że 2’-fukozylolaktoza (2’FL) sprzyja lepszemu rozwojowi układu nerwowego potomstwa.

Aby to zweryfikować, naukowcy z Children`s Hospital Los Angeles i Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego przeprowadzili pierwsze badania dotyczące wpływu 2’FL z udziałem 50 kobiet i ich dzieci.

Analizie poddawano zarówno skład mleka, jak i częstotliwość karmienia maluchów do 6 miesiąca życia. Ewaluacja rozwoju funkcji poznawczych miała miejsce, gdy dzieci miały 2 lata (wykorzystano w tym celu skalę Bayley-III).

Okazało się, że poziom 2’FL w mleku matki podczas pierwszego miesiąca karmienia piersią miał związek z ze znacznie wyższym wynikiem podczas testów rozwoju funkcji poznawczych u dwulatków. Poziom 2’FL w mleku matki w szóstym miesiącu karmienia nie miał już jednak wpływu na rozwój poznawczy dziecka. Sugeruje to, że wczesna ekspozycja na 2’FL przynosi dziecku najwięcej korzyści.

„Mleko matki zawiera wiele różnych związków, a jego kompozycja zmienia się dynamicznie. Zidentyfikowanie czynników kluczowych dla rozwoju poznawczego dziecka otwiera możliwość suplementacji u matek, których organizm produkuje mniej tych składników, a także stosowania ich jako dodatków do mleka modyfikowanego dla dzieci, które nie mogą być karmione piersią” – komentują autorzy.

Wyniki badania - w publikacji (DOI: 10.1371/journal.pone.0228323) (PAP)

koc/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024