Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
05.11.2019 aktualizacja 05.11.2019

Jogurt i błonnik chronią przed rakiem płuc

Fot. PAP/Jacek Turczyk 03.08.2017 Fot. PAP/Jacek Turczyk 03.08.2017

Osoby jedzące najwięcej jogurtów i błonnika są o 33 proc. mniej zagrożone chorobą, niż jedzące najmniej. Prawdopodobnie wynika to z oddziaływania tych składników na jelitowy mikrobiom.

To, że dieta bogata w błonnik i jogurty chroni przed chorobami serca i rakiem układu pokarmowego, jest już udokumentowane. Teraz jednak naukowcy z Vanderbilt University Medical Center donoszą o kolejnej korzyści płynącej z konsumpcji tych składników.

Autorzy pracy opublikowanej w piśmie "JAMA Oncology" przeanalizowali badania obejmujące łącznie 1,4 mln dorosłych mieszkańców USA, Europy i Azji. Ich wyniki wskazują, że błonnik i jogurty chronią także przed rakiem płuc.

Naukowcy podzielili uczestników badań na pięć grup, według spożycia tych pokarmów - od jedzących najwięcej jogurtów i błonnika, do jedzących najmniej. Osoby o najwyższej konsumpcji były o 33 proc. mniej zagrożone nowotworami płuc niż te, o najniższej.

"Nasze badanie dostarcza silnych dowodów przemawiających za amerykańskie zalecenie dietetyczne 2015-20120 (U.S. 2015-2020 Dietary Guideline), rekomendującym dietę bogatą w jogurty i błonnik” - zwraca uwagę prof. Xiao-Ou Shu, autorka publikacji.

"Ta odwrotna zależność była silna i jednolicie obserwowana wśród obecnych i byłych palaczy, a także osób niepalących, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet oraz u osób o różnym pochodzeniu" - opowiada ekspertka.

Według specjalistki zauważone korzyści mogą wynikać z prebiotycznego i probiotycznego działania sprawdzanych składników. Pierwszy mechanizm polega na wspieraniu dobroczynnych bakterii przez niektóre niestrawne substancje. Drugi - na dostarczaniu organizmowi korzystnych mikrobów.

Więcej informacji tutaj.

mat/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024