21.09.2019
PL EN
11.09.2019 aktualizacja 12.09.2019

Nowy sposób na ograniczenie marnotrawienia żywności

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

„Humanizacja” produktów spożywczych może zmienić nastawienie konsumentów do owoców i warzyw, które wykazują oznaki starzenia, ale nadają się jeszcze do spożycia. Może być to dobra metoda na zmniejszenie problemu marnowania żywności - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Houston.

Wyniki swojego najnowszego badania, poświęconemu właśnie temu zagadnieniu, opisali na łamach „Journal of the Association for Consumer Research”.

Jak przypominają autorzy, w społeczeństwie, które utożsamia piękno z jakością, drobne skazy na świeżych produktach spożywczych przekładają się na 1,3 miliarda ton zmarnowanej żywności rocznie (w skali świata). To z kolei podnosi koszty produkcji, a przede wszystkim negatywnie wpływa na środowisko.

Naukowcy wymyślili potencjalne rozwiązanie tego problemu - odkryli, że „humanizacja” jedzenia może zmienić nastawienie konsumentów do niedoskonale wyglądających, ale nadal pełnowartościowych, owoców i warzyw.

„Zauważyliśmy, że kiedy produkt jest spersonifikowany, kupujący oceniają go przychylniej, łaskawiej. Naprawdę zaczynają mu współczuć, co przekłada się na decyzje zakupowe” - mówi prof. Vanessa Patrick, współautorka badania.

Jak dodaje, jej zespół zaczął od przyjrzenia się temu, jak społeczeństwo postrzega starzenie się ludzi. Popularne stwierdzenie „stary ale jary” ("old but gold”) postanowili przełożyć na dojrzałe produkty żywnościowe. Opracowali eksperymentalny projekt, który obejmował antropomorfizację bananów, ogórków i cukinii poprzez zobrazowanie tych produktów w sposób przywodzący na myśl cechy ludzkie.

Banany zostały na przykład przedstawione podczas opalania się na leżaku, a plasterki ogórka ułożono w kształt ludzkiej twarzy.

„Ze świeżymi produktami jest tak, jak z ludźmi - starzenie się od razu widać na ich obliczach - mówi prof. Patrick. - Można to wykorzystać do stworzenia skojarzeń z nami samymi i do wytworzenia więzi”.

Uczestnikom badania pokazano zdjęcia zarówno świeżych, jak i nieco przejrzałych owoców i warzyw w postaci tradycyjnej oraz antropomorficznej. Ci, którzy oglądali produkty „humanizowane”, mimo skaz i oznak starzenia chcieli je kupić i patrzyli na nie w zdecydowanie łaskawszy sposób.

Antropomorfizacja nie wpłynęła natomiast na postrzeganie świeżych produktów.

Autorzy badania stwierdzili, że jest to cenna informacja dla kierowników sklepów spożywczych i osób odpowiedzialnych za marketing. „Powinni rozważyć zastosowanie podobnych strategii w celu promowania produktów, który zaczął wykazywać oznaki starzenia się, ale nadal są pożywne i smaczne” - mówią.(PAP)

kap/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2019