Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
08.01.2016 aktualizacja 08.01.2016

Cukier zwiększa ryzyko raka piersi

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Cukier zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi oraz powstawania przerzutów do płuc – informuje pismo "Cancer Research”. Zdaniem ekspertów dzieje się tak, ponieważ cukier sprzyja procesom zapalnym. Jednak wcześniej nie przeprowadzano badań, mających ustalić dokładny mechanizm tego zjawiska na zwierzętach.

Nowe badania na myszach z genetyczną predyspozycją do raka piersi przeprowadzili naukowcy z University of Texas M. D. Anderson Cancer Center. Gryzonie zostały losowo przydzielone do grup na jednej z czterech diet.

W wieku sześciu miesięcy mierzalne guzy piersi występowały u 30 proc. myszy na diecie opartej o skrobię, natomiast na diecie zawierającej sacharozę rozwinęły się u od 50 do 58 proc. osobników. Sacharoza i fruktoza zwiększały również liczbę przerzutów pojawiających się w płucach.

Szczególnie sprzyjająca powstawaniu nowotworów i ich przerzutów fruktoza wchodzi zarówno w skład uzyskiwanej z trzciny i buraków cukrowych sacharozy (czyli typowego białego cukru spożywczego), jak i syropu kukurydzianego. Sacharoza, syrop kukurydziany i fruktoza są szeroko wykorzystywane przez przemysł spożywczy.

Zdaniem autorów badań sprzyjające nowotworom działanie cukru może mieć związek z enzymatycznym szlakiem sygnalizacyjnym 12-lipooksygenazy (12-LOX). Konieczne są dalsze badania dotyczące tego mechanizmu.

Ogromne spożycie dodawanego do żywności cukru w krajach takich jak USA sprzyja otyłości, chorobom serca i nowotworom.(PAP)

pmw/ krf

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024