10.12.2018
PL EN
14.04.2013 aktualizacja 14.04.2013

Martwe wieloryby są ważnym źródłem pokarmu dla żarłaczy

Żarłacze białe wspólnie ucztują pożywiając się martwymi wielorybami, które są ważnym źródłem pokarmu dla tych zwykle samotnych drapieżników - wykazało nowe badanie,

Pięciometrowe rekiny gromadzą się wokół unoszących się na wodzie trucheł wielorybów, żywiąc się ich tłuszczem. Zjawisko zaobserwowali naukowcy podczas wypraw obserwacyjnych w latach 2000-2010 w pobliżu Seal Island u wybrzeży Republiki Południowej Afryki.

Te rekiny rzadko pojawiają się u wybrzeży, ale mogą przepływać w okolicy, czekając na martwe lub umierające wieloryby. "Masywne rekiny pojawiają się stosunkowo szybko - w ciągu doby od śmierci walenia - powiedział współautor badania, ekolog morski Neil Hammerschlag z University of Miami. - Według naszej hipotezy krążą one u wybrzeży i tylko czekają na okazję".

Wspólne uczty przyciągały nawet 40 żarłaczy białych dziennie, przy czym naraz pożywiało się do pięciu osobników - podali autorzy badania w nowym wydaniu magazynu "PLOS ONE". Nie było żadnej walki, nawet kiedy jeden rekin przypadkowo ugryzł drugiego w głowę. Na pewno jednak istniał określony porządek. "Największe rekiny rezerwowały dla siebie miejsca o najgrubszej tkance tłuszczowej, podczas gdy mniejsze wybierały inne fragmenty lub czekały w pewnej odległości, przechwytując kawałki tkanki dryfującej w wodzie" - wyjaśnił Chris Fallows z Apex Shark Expeditions.

Żarłacze białe były już widywane przy zwłokach wielorybów, ale nowe badanie dowodzi, jak ważne jest to dla dorosłych osobników źródło wysokoenergetycznego pożywienia.

Zwyczaje żarłaczy mogą mieć znaczenie dla miejscowego życia w morzu. Jeśli rekiny nasycą się tkanką tłuszczową wielorybów, zjedzą mniej fok, które w efekcie zjedzą więcej np. jeżowców. A kiedy już rekiny obedrą ciała wielorybów z tłuszczu, opadną one na dno, gdzie dzieła dokończą inne morskie gatunki.

"Żarłacze to gatunek, którego ochrona jest światową kwestią, a te wyniki pozwolą nam lepiej zrozumieć dynamikę sieci pokarmowych" - podkreślił Hammerschlag. (PAP)

mrt/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2018