Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
25.07.2012 aktualizacja 25.07.2012

Neandertaczycy używali ziół leczniczych

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Dziesiątki tysięcy lat temu neandertalczycy, krewniacy człowieka, używali ziół leczniczych.

Po raz pierwszy udało się wykazać, że neandertalczycy, którzy zamieszkiwali na terenach północnej Hiszpanii, nie tylko gotowali pożywienie roślinne, ale również wykorzystywali lecznicze właściwości roślin.

Neandertalczycy zniknęli z Europy ok. 24-30 tys. lat temu. Wśród naukowców bardzo długo przeważał pogląd, że głównym składnikiem diety neandertalczyków było mięso. Okazuje się jednak, że w miarę doskonalenia metod badawczych ten obraz się komplikuje.

Analiza zębów neandertalczyków ze stanowiska El Sidron za pomocą spektrometrii masowej wykazała obecność mikroskamieniałości roślinnych w płytce nazębnej – donoszą naukowcy na łamach pisma "Naturwissenschaften".

Naukowcy znaleźli śladowe ilości granulek skrobi i węglowodanów, a ponadto takie substancje, jak azuleny i kumaryna – są one składnikami roślin wykorzystywanych w medycynie ludowej. Azuleny występują m.in. w rumianku, kumaryna zaś w takich ziołach, jak turówka czy nostrzyk. Ma działanie m.in. rozkurczowe.

Ponadto, badacze przypuszczają, że znaleźli dowody na spożywanie orzechów, traw i warzyw, a także chemiczne ślady dymu pochodzącego ze spalanego drewna.

Naukowcy podkreślają, że analiza molekularna wskazuje na spożywanie różnych roślin. Ponadto, u każdego z osobników daje się zauważyć pewne indywidualne upodobania.

Wcześniej dowiedziono, że neandertalczcy posiadali gen odpowiadający za percepcję smaku gorzkiego. Teraz okazało się, że jeden z osobników częściej niż inni spożywał rośliny o gorzkim smaku, takie jak krwawnik i rumianek.(PAP)

krx/ tot/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024