Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
23.02.2019 aktualizacja 23.02.2019

U osób z cukrzycą kwasy omega-6 sprzyjają nadciśnieniu, zamiast przed nim chronić

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 (n-6) może zapobiegać rozwojowi nadciśnienia tętniczego, ale tylko wśród zdrowych osób. U chorych na cukrzycę jest odwrotnie - bogata w te kwasy dieta sprzyja rozwojowi nadciśnienia i może być dla nich groźna - udowodnili naukowcy z Uniwersytetu Kanazawa w Japonii.

Artykuł na ten temat ukazał się w czasopiśmie „Nutrients” (https://www.mdpi.com/2072-6643/10/12/1825).

Nadciśnienie tętnicze jest ważnym problemem zdrowia publicznego, który może prowadzić do zagrażających życiu zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca i udaru.

W swoim najnowszym badaniu zespół dr. Haruki Nakamury analizował zależność pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych n-6 a nadciśnieniem tętniczym, z uwzględnieniem tego, czy uczestnicy eksperymentu mieli dobrą, czy upośledzoną tolerancję glukozy.

"Istnieją bowiem sprzeczne doniesienia o związku pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-6 a ryzykiem nadciśnienia tętniczego - mówi dr Nakamura. - Ale ponieważ wiadomo, że metabolity kwasów tłuszczowych omega-6 mogą obniżać ciśnienie krwi w sposób zależny od poziomu glukozy we krwi, to zaczęliśmy podejrzewać, że tolerancja glukozy, która jest przecież upośledzona u pacjentów z cukrzycą, może znacząco wpływać na zależność między spożywaniem tych kwasów a ryzykiem wystąpienia nadciśnienia".

Analiza stanu zdrowia i diety 633 Japończyków w wieku powyżej 40 lat potwierdziła założenia naukowców. Okazało się, że zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych n-6 w diecie miało pozytywny wpływ na nadciśnienie tętnicze, ale korzyści te były ograniczone wyłącznie do osób bez upośledzonej tolerancji glukozy „U zdrowych ludzi wysokie spożycie kwasów n-6 było istotnie związane z obniżeniem nadciśnienia tętniczego, podczas gdy u cukrzyków wysokie spożycie tych kwasów powodowało dokładnie odwrotną sytuację” - opowiada autor badania.

"Taka zależność nie została nigdy wcześniej potwierdzona - dodaje Nakamura. - Poprzednia metaanaliza wykazała, że dieta bogata w kwas linolowy (główny kwas tłuszczowy z klasy omega-6) znacząco podwyższała ryzyko zgonu ze wszystkich przyczyn u pacjentów z chorobą sercowo-naczyniową, a nasze obecne wyniki dowodzą, że także osoby z cukrzycą powinny się jej wystrzegać".

"Regularne spożywanie kwasów tłuszczowych n-6 może przyczynić się do zapobiegania i leczenia nadciśnienia tętniczego u zdrowej populacji. Natomiast u osób z cukrzycą dieta bogata w te kwasy nie tylko nie zapobiega, ale wręcz sprzyja nadciśnieniu" - podsumowuje naukowiec. (PAP)

kap/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024