Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
02.01.2019 aktualizacja 02.01.2019

Uwaga na cholesterol po Świętach

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Uczestnicy przeprowadzonego w Danii badania mieli zaraz po Świętach średnio o 20 proc. wyższy poziom cholesterolu, niż latem. Ten stan naukowcy wiążą z jedzeniem tłustych posiłków.

W projekcie badawczym obejmującym aż 25 tys. osób zespół z Uniwersytetu Kopenhaskiego sprawdził, jak świąteczne jedzenie oddziałuje na jeden z głównych czynników ryzyka miażdżycy – stężenie cholesterolu we krwi.

Okazało się, że po przerwie świątecznej uczestnicy badania mieli jego poziom średnio o 20 proc. wyższy, niż w okresie letnim. Ujmując te wyniki inaczej – ryzyko pojawienia się zbyt wysokiego poziomu było po świętach sześciokrotnie wyższe.

"Nasz projekt wyraźnie wskazuje na to, że poziom cholesterolu zależy od tłustych potraw jedzonych w czasie Świąt. Fakt, że tak wiele osób ma podwyższony poziom cholesterolu zaraz po Świętach jest bardzo zaskakujący" - podkreśla dr Anne Langsted, jedna z autorek publikacji, jaka ukazała się na łamach pisma "Atherosclerosis".

Zbyt wysokie stężenie cholesterolu miało aż dziewięciu na dziesięciu uczestników. Badacze namawiają więc do szczególnej ostrożności osoby, które naturalnie mają jego wysoki poziom.

"Jeśli ktoś pójdzie do lekarza zbadać swoje stężenie cholesterolu, istnieje podwyższone ryzyko, że będzie miał je wysokie. Ważne jest, aby byli tego świadomi zarówno lekarze leczący podwyższone stężenie cholesterolu, jak i osoby, które chcą utrzymać je na niskim poziomie" - mówi dr Signe Vedel-Krogh z Uniwersytetu Kopenhaskiego.

Więcej informacji - na stronie:

https://healthsciences.ku.dk/newsfaculty-news/2018/12/danes-cholesterol-levels-high-after-christmas/

mat/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024