Nauka dla Społeczeństwa

20.04.2024
PL EN
18.09.2018 aktualizacja 18.09.2018

Kawa może przedłużać życie chorym na nerki

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Spożywanie większej ilości kofeiny może zmniejszać ryzyko zgonu u osób z przewlekłą chorobą nerek – informuje pismo „Nephrology Dialysis Transplantation”.

Wspomnianą zależność pomiędzy spożyciem kawy i śmiertelnością odnotowano już wcześniej w ogólnej populacji. Wiadomo, że kofeina sprzyja uwalnianiu substancji takich jak tlenek azotu, które poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Około 89 proc. dorosłych mieszkańców USA codziennie konsumuje kofeinę. Zarazem około 14 proc. dorosłych w Stanach Zjednoczonych cierpi na przewlekłą chorobę nerek. Przewlekła choroba nerek (PChN) wiąże się z trwałą utratą czynności tego narządu. Mogą ją spowodować np. cukrzyca lub nadciśnienie. Jest związana ze wzrostem kosztów opieki zdrowotnej i wyższym ryzykiem zgonu. Eksperci przewidują, że częstość występowania PChN będzie nadal wzrastać na świecie.

Naukowcy z Centro Hospitalar Lisboa Norte (Portugalia) wysunęli hipotezę, że spożycie kofeiny może być związane z niższą śmiertelnością także wśród osób z przewlekłą chorobą nerek.

Przeanalizowano dane dotyczące 4 863 Amerykanów obserwowanych od roku 1999 do 2010 roku. W porównaniu do osób, które spożywały mniejszą ilość napojów zawierających kofeinę, spożywający ją w większych ilościach byli zwykle białymi mężczyznami (nie-Latynosami), częściej mieli wyższe wykształcenie i wyższe dochody roczne, byli czynnymi lub byłymi palaczami, spożywali więcej alkoholu i rzadziej doznawali wcześniejszego udaru.

Wyniki analizy wskazują na odwrotną zależność pomiędzy spożyciem kofeiny i śmiertelnością (z powodu wszystkich uwzględnionych w badaniu przyczyn) wśród uczestników z przewlekłą chorobą nerek. W porównaniu z osobami, które spożywały mniej kofeiny, u pacjentów, którzy spożywali jej więcej, wykazano zmniejszenie ryzyka zgonu prawie o 25 proc. (większość uczestników obserwowano przez 60 miesięcy).

Wskazujący na ochronne działanie kofeiny spadek śmiertelności w przewlekłej chorobie nerek był widoczny nawet po uwzględnieniu innych istotnych czynników, takich jak wiek, płeć, rasa, palenie, inne choroby i dieta. Jak zauważają autorzy, wyniki te sugerują, że doradzanie pacjentom z chorobami nerek, aby spożywali więcej kofeiny, stanowiłoby prosty i niedrogi sposób zmniejszenia śmiertelności. Należałoby jednak potwierdzić tę obserwację podczas randomizowanego badania klinicznego (badanie obserwacyjne nie może udowodnić, że kofeina zmniejsza ryzyko zgonu u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, jedynie sugeruje możliwość takiego efektu ochronnego).(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024