Nauka dla Społeczeństwa

16.04.2024
PL EN
04.04.2018 aktualizacja 04.04.2018

Czerwone mięso przyczynia się do raka jelita grubego u kobiet

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego - wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i opublikowanych przez "International Journal of Cancer".

Naukowcy z Uniwersytetu Leeds przeanalizowali dane dotyczące ponad 32 tys. kobiet uczestniczących w ogólnonarodowych badaniach United Kingdom Women`s Cohort Study. Uczestniczki rekrutowano w latach 1995-1998, a stan ich zdrowia monitorowano przez średnio 17 lat. W grupie zdiagnozowano 335 przypadków raka jelita grubego, w tym 119 przypadków raka końcowego odcinka jelita grubego.

Po przyjrzeniu się danym dotyczącym sposobu odżywiania badanych kobiet naukowcy ustalili, że rak końcowego odcinka jelita grubego wyraźnie częściej występował u kobiet, które regularnie spożywały czerwone mięso - niż u tych, które nie jadały go w ogóle.

Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem u kobiet w Wielkiej Brytanii. Wcześniejsze analizy wskazywały, że konsumpcja czerwonego i przetworzonego mięsa ma związek z zachorowaniem na ten nowotwór u około jednego na pięciu pacjentów. Jednym z dużych wyzwań będzie zbadanie wpływu spożywania różnych rodzajów czerwonego mięsa oraz innych czynników żywieniowych na lokalizację nowotworu - komentują autorzy.

Więcej na temat ich badań - na stronie https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ijc.31362 (PAP)

koc/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024